Winter recept: Spruitjes met spekjes in romige kaassaus

Een romig gerecht vol kaas, knoflook en spekjes? Ben je al om? Oja, er zitten ook spruitjes in, maar geen haan die daar naar kraait. Zelfs mensen die niet zo dol zijn op spruitjes vinden dit gericht lekker. De smaak van knoflook en de romige kaassaus overheerst dusdanig dat je de spruitjes nauwelijks proeft. En door de spruitjes te roerbakken worden ze veel lekkerder en minder bitter dan wanneer je ze kookt.

Ingrediƫnten
300 gram spekjes
2 eetlepels boter
1 kilo spruitjes
5 teentjes knoflook, fijn gesneden
400 milliliter kookroom of slagroom
1,5 theelepel maizena gemengd met 1 eetlepel water
35 gram mozzarella
24 gram geraspte Parmezaanse kaas

Zo maak je het:

Verhit de oven op 190 graden Celsius.
Bak de spekjes in een grote ovenbestendige koekenpan. Heb je deze niet? Gebruik dan een gewone en gebruik in de laatste stap een ovenschaal.
Bak de spekjes totdat ze krokant zijn. Haal ze uit de pan met een schuimspaan en leg ze op een bord bedekt met keukenpapier om het vet op te nemen.
Haal het meeste vet uit de pan, maar laat een beetje zitten voor de smaak. Smelt de boter in dezelfde pan en voeg de spruitjes toe. Breng op smaak met zout en peper. Blijf met je spatel over de pan schrapen zodat de spruitjes niet aanbakken. Bak de spruitjes in 6 minuten totdat ze bruin zijn.
Voeg de knoflook toe en meng het door de spruitjes totdat je de knoflook goed ruikt. Voeg dan de slagroom toe en draai het vuur omlaag. Laat het geheel 3-4 minuten pruttelen, totdat de spruitjes beetgaar zijn.
Als de room te dun is en je een dikkere saus wil, roer dan het maĆÆzenapapje door het gerecht totdat het de gewenste dikte heeft.
Doe de spekjes terug in de pan en meng alles goed om de smaken te mengen. Sprenkel de kaas over de spruiten en zet het geheel ongeveer een kwartiertje in de oven om de kaas te doen smelten. Hou je van knapperige, goudbruine kaas, zet dan de laatste twee minuten even de grilstand aan.
Breng op smaak met een beetje peper, peterselie, tijm of rozemarijn, naar smaak.
Serveer de spruiten als bijgerecht naast aardappeltjes en een stukje (rood) vlees.

Reacties