Zo maak je net zoals vroeger weer balkenbrij!

At jij vroeger ook vaak balkenbrij? Het is al een oud gerecht, dat vooral wordt en werd gemaakt in de oostelijke helft van Nederland,maar gelukkig tegenwoordig ook in de rest van het land. Veel verschillende varianten ervan vind je ook over de grens in Duitsland en België.

Balkenbrij maken is goedkoop en heel lekker. Dit is ook de reden dat het vroeger een populair gerecht was. Een gerecht met als belangrijkste ingrediënten slachtresten en boekweitmeel is heel goedkoop om te maken.

Je kunt balkenbrij combineren met roggebrood, maar ook zoete dingen zoals cranberrycompote en appelstroop. Benieuwd hoe je het maakt? Lees snel verder!

Wat heb je nodig?:
-250 gram Boekweitmeel
-1 liter water
-500 gram varkensvlees (bijvoorbeeld krabbetjes, varkenslappen of lever)
-Snufje zout
-Snufje kruiden, zoals kruidnagel, peper of vleeskruiden

Zo maak je het:
1. Breng het water aan de kook.
2. Voeg het vlees toe en kook het in ongeveer 1 uur gaar. Snijd het daarna fijn.
3. Giet de bouillon door een zeef en breng het op smaak met zout en kruiden
4. Roer het boekweitmeel met 1/3 deel van de bouillon tot een glad beslag.
5. Breng de rest van de bouillon met het vlees aan de kook en voeg al roerende het beslag toe. Breng het geheel opnieuw aan de kook en laat het doorkoken tot de pap stijf is.
6. Giet de pap in een met water omgespoelde schaal. Laat de balkenbrij afkoelen.
7. Leg de brij op een plat bord en snijd er dikke plakken van.
8. Bak de plakken met boter in een koekenpan tot ze aan beide kanten knapperig bruin zijn.
9. Serveer de balkenbrij warm.

Reacties