Zoveel afwasmiddel heb je eigenlijk echt nodig voor een vieze pan!

Het liefst boenen we met zoveel mogelijk afwasmiddel om alles goed schoon te krijgen. Volgens de Consumentenbond gebruiken de meeste mensen te veel afwasmiddel. Maar wat is dan eigenlijk wel de juiste dosering?

Lekker veel afwasmiddel schuimt altijd zo fijn. Maar we spuiten al snel te veel uit de fles. Dit is zonde van het geld en slecht voor het milieu. Als elk huishouden per dag slechts 1 milliliter te veel afwasmiddel gebruikt, zo berekent de Consumentenbond, dan spoelen we in Nederland met z’n allen 2,8 miljoen liter onnodig door de gootsteen. Wow, dat is best veel. Dat is meer afwasmiddel dan in een Olympisch zwembad past.

Nu vraag je, je vast af hoeveel wasmiddel dan precies nodig is? Eigenlijk veel minder dan je misschien zou denken. Eén theelepel, zo’n 3 tot 4 ml, is voldoende voor een normale vaat (5 liter water). Dus als je pan niet in de vaatwasser mag, heeft ‘ie echt niet meer dan één druppel nodig, volgens de Consumentenbond. Zo kun in principee maandenlang met één fles afwasmiddel doen.

Natuurlijk hangt het niet alleen maar van je afwasmiddel af, maar ook van je afwastechniek hoe schoon je vaat wordt. Ook het type afwasborstel, de watertemperatuur en de inweektijd spelen een belangrijke rol. De hoeveelheid schuim geeft namelijk aan of er nog genoeg wasactieve stoffen in het water zitten om viezigheid te verwijderen. Dus als er geen schuim meer is, mag er best een beetje bij.

Weer wat geleerd?

Bron: Libelle

Reacties