Broodjes aap, insecten eten in je slaap? ViralFood ging op onderzoek uit!

Je hebt vast wel eens ergens gelezen of gehoord dat we een aantal insecten per jaar in onze slaap eten? Maar is dit wel waar of is het een broodje aap verhaal? ViralFood ging op onderzoek uit en is achter schokkende dingen gekomen die jou waarschijnlijk ook zullen verbazen.

Om je allereerst gerust te stellen, vanavond kun je weer fijn snurken met je mond open. De spinnenmythe is namelijk een van de meest verspreide onzinnigheden op het internet.

insect

Een spin kan zich niet in de slokdarm bewegen, laat staan om erdoor heen te lopen. Ook is het menselijk lichaam te warm voor een spin. Daarnaast hebben spinnen veel stekels op hun poten waardoor het niet mogelijk is om door de slokdarm te bewegen zonder verstikt te raken.

Nu denk je misschien wat een saai artikel, maar nu komt het schokkende gedeelte; onbewust eet elke Nederlander ongeveer 500 gram insecten per jaar. Dit gebeurt dus niet in je veilige dromenwereld, maar in real life! Er zitten namelijk behoorlijk wat insectendeeltjes vermalen in je voorverpakte voedsel. Dit is niet heel gek, het is namelijk onmogelijk om alle insecten te verwijderen uit fruit en groenten. Zo zijn er zelfs in de Verenigde staten officiële richtlijnen hoeveel insecten sommige producten mogen bevatten. Om je een korte indruk te geven:

* Diepvriesbroccoli minder dan 60 bladluizen

* 1 ons rozijnen minder dan 34 fruitvliegjes

* 200 gram tomatenketchup minder dan 3 fruitvlieglarven

Maar niet alleen de gezonde voedingsmiddelen bevatten insecten. Je geniet vast weleens van een heerlijke roze koek op de welbekende ‘’cheat day’’? Deze zoetigheid heeft niet zo’n mooie roze kleur omdat er veel frambozen inzitten. De aantrekkelijke roze kleur komt uit de kleurstof genaamd E120. Dit komt uit de geplette lijfjes van schildluizen. Het pigment die je krijgt als je de luizen plet, heet karmijn. Niet alleen roze koek bevat karmijn, maar ook bijvoorbeeld rode M&M’s en Fristi. Bij zo’n heerlijke koude Fristi zou je toch gewoon denken dat ze er meer aardbeien in kunnen doen om de kleur roze te maken? Dat gaat helaas niet zo. Als er meer aardbeien in Fristi wordt gedaan, dan gaat de Fristi teveel naar aardbei smaken. In Fristi zit zelfs meer kleurstoffen dan aardbeien (slechts 0,1%).

Laat je voortaan de roze koeken en de Fristi liever staan of ben je niet vies van een paar schildluizen? Laat het ons weten!

Keuringsdienst van waarde

Reacties