Klopt die ‘5-secondenregel’ nou eigenlijk wel? Nu kom je eindelijk achter het antwoord!

Iedereen herkent het wel. Je hebt net lekker een tosti gemaakt en laat hem pletsj zo op de grond vallen en uiteraard met de ketchupkant naar beneden. Het waren de laatste plakjes ham en kaas en eigenlijk heb je vreselijke haast en vooral veel honger. Ach denk je bij jezelf, die ‘5-secondenregel’ zou vast wel goed zijn toch!? Vaak horen we namelijk dat als iets ‘maar’ 5 seconden op de grond heeft gelegen dat het nog prima te eten is, maar is dit ook zo?

eten vallen

Er is de afgelopen jaren heel veel onderzoek naar geweest. Microbioloog Ronald Cutler van de London University heeft dit getest. Hij heeft een pizzastuk, een appel en boterham met boter op een vieze vloer laten vallen.

Vervolgens werden deze voedingsmiddelen na 0, 5 en 10 seconden. Daarna werden ze onderzocht op de aanwezigheid en hoeveelheid van bacteriën. Helaas… voortaan wordt het toch een snelle tosti bij de corner, want op al het voedsel bleken evenveel bacteriën te zitten.

Tosti

Nog een ander gek weetje; het type vloer blijkt wel van invloed. Tegels en laminaat laten meer bacteriën achter dan vloerbedekking.

Dat er bacteriën op je eten zitten, betekent natuurlijk niet dat je er ook meteen ziek van wordt. Toch handig om te weten dat de ‘5-secondenregel’ niet helemaal geldt zoals we eigenlijk dachten.

bron: Woman’sHealth

Reacties