OMG zoveel urine zit er gemiddeld in een zwembad!

Met deze heerlijke temperaturen moeten we natuurlijk goed zorgen voor verfrissing. Een duik in de zee of in het zwembad is daarbij heerlijk. Het kan natuurlijk zo zijn dat je niet dichtbij de kust woont en eerder het lokale zwembad opzoekt. Of je na het lezen van dit bericht nog met net zoveel plezier een duikje neemt, betwijfelen wij.

Een gemiddeld zwembad bevat 30 tot 80 milliliter urine per persoon. Ieks, dat is even schrikken. Dat is op basis van hoeveel mensen in totaal in het zwembad gaan en hoeveel procent hiervan een plasje doet. Daar tegenover staat dat de gemiddelde inhoud van een 25-meterbad 30.000 liter water bevat.

We weten natuurlijk dat er veel chloor en chemicaliën in het zwembadwater wordt gegooid. Een logische vraag zou dan zijn of de urine dan direct wordt afgebroken. Dan zou stiekem plassen toch best kunnen? Nou niet bepaald, want deze chemicaliën als chloor reageren juist vrij heftig op urine en niet hoe je zou willen. Door deze reactie ontstaat chloroform, die juist die typische ‘zwembadlucht’ veroorzaakt. Sterker nog: het is niet chloor dat rode ogen veroorzaakt, maar juist de reactie van urine op chloor!

Neem jij nog binnenkort een duikje in het zwembad?

Reacties