Recept om je vingers bij af te likken: Spruitjes met honing-mosterdsaus

Spruitjes zijn niet ieders favoriet, maar het is wel echt een herfstgroente. Zolang je er lekkere dingen aan toevoegt, zoals brie of een kaassausje, wordt het al gauw een hemels gerechtje. Deze spruitjes met honing-mosterdsaus zijn iets minder vet en romig dan spruitjes in kaassaus, maar daardoor juist een heerlijk bijgerecht bij vlees en aardappelen.

Ingrediënten
1 kilo spruiten
3 eetlepels olijfolie
Flinke snuf zout
Peper, naar smaak
2 eetlepels appelciderazijn
2 eetlepels honing
2 eetlepels grove mosterd
2 eetlepels sojasaus

Roosteren

Bij dit recept maken we gebruik van een techniek waarbij we de spruiten roosteren op een hete plaat in de oven. Hierdoor worden de spruitjes lekker bruin en knapperig. Veel mensen lusten geen spruitjes omdat ze bitter smaken en zo zompig worden gekookt. Bij dit recept hebben ze een lekkere bite en behouden ze juist hun smaak. Je leest hier meer over deze techniek.

Zo maak je het:

Als je oven niet zo groot is, gebruik dan twee bakplaten of ovenschalen. De spruitjes moeten volledig uitgespreid over de bakplaat liggen, het liefst zo dat ze elkaar niet aanraken. Als je een te dikke laag spruiten in de oven doet, worden ze vochtig en gaan ze stomen. Daardoor worden ze juist zompig in plaats van knapperig.
Verwarm de oven voor op 200 graden met een schone bakplaat of grote ovenschaal ín de oven.
Maak de spruitjes schoon door de onderkant eraf te snijden en de buitenste blaadjes eraf te halen. Halveer de spruiten en was ze.
Doe de schone spruiten in een grote kom en doe de olijfolie erbij. Doe een flinke snuf zout en wat peper erbij.
Haal de bakplaat uit de oven. Wees voorzichtig, want deze is inmiddels erg heet! Stort de spruiten op de bakplaat en leg ze met de snijkant naar beneden op de hete plaat.
Rooster de spruiten 15 minuten in de oven. Hussel ze na die tijd om en draai eventueel de bakplaat. Rooster verder voor 12 tot 15 minuten totdat ze bruin en beetgaar zijn.
Maak ondertussen de saus. Meng de azijn, honing, mosterd en sojasaus in een kommetje.
Als de spruiten klaar zijn doe je de oven uit. Laat de spruiten op de bakplaat liggen en sprenkel de saus er overheen. Meng zodat alle spruitjes bedekt zijn met honing-mosterdsaus. Zet de bakplaat terug in de oven en laat de saus ongeveer 2 minuten intrekken in de nog warme oven.
Serveer de spruitjes met honing-mosterdsaus lauw-warm.
Eet smakelijk!

Reacties