Dus dit gebeurt er met jou als je stopt met brood eten!

Het eten van brood is niet meer zo populair als vroeger. Veel mensen volgen een koolhydraat-vrij dieet en daarbij wordt brood vaak geschrapt. Is dat nou eigenlijk wel een heel goed idee? Wij hebben het antwoord!

Veel mensen staan er niet bij stil dat als ze een koolhydraat-vrij dieet beginnen, ook een stuk minder vezels binnenkrijgen. En dat kan heel wat lichamelijke ongemakken als gevolg hebben. Wij hebben de meest voorkomende gevolgen op een rijtje gezet van het stoppen met het eten van brood.

1. Je kunt niet meer goed naar de wc
Vezels, die voorkomen in plantsoorten zoals granen, groenten en fruit, helpen niet alleen om je bloedsuikerniveau op pijl te houden, maar houden ook het risico van obesitas en andere chronische ziektes laag, en zorgen ervoor dat je darmen goed werken. Eet je te weinig vezels? Dan kun je ook veel minder goed naar de wc.

2. Je wordt er chagrijnig van
Het liefst zijn we de hele dag vrolijk. Koolhydraten verhogen het goede gevoel-hormoon dat uit de hersenen komt (en dan maakt het niet uit of het meergranen of geraffineerd is). Ook als je gezonde koolhydraten uit je dieet schrapt, zul je minder van die gelukshormonen aanmaken en dus vaak chagrijnig zijn.

3. Je verliest veel water in plaats van vet
Regelmatig stoppen mensen met het eten van brood omdat ze hiermee de gewenste kilo’s kwijtraken. Toch is het schrappen van koolhydraten niet helemaal de juiste manier. Voedingsdeskundige en spier-coach Marie Spano zegt er het volgende over: “Als je stopt of mindert met het eten van koolhydraten, zul je merken dat je heel snel afvalt. Dit is helaas geen vet. Het is water. Het zit namelijk zo: Als koolhydraten in je lichaam worden opgeslagen in de vorm van glycogeen, houdt iedere koolhydraat zo’n drie keer zijn eigen gewicht in water vast.” Als je koolhydraten vermijdt, zullen dus eerst die watervoorraden worden opgemaakt in plaats van vet.

Reacties