Eindelijk antwoord: kan je een hard gekookt ei met blauw/grijs randje wel of niet eten?

Je hebt dit vast wel eens meegemaakt: je kookt een eitje iets te hard en vervolgens slaat ie beetje groen uit. Het ziet er misschien niet zo smakelijk uit, maar wat we natuurlijk willen weten is of goed is om een ei met een groene eierdooier te eten?

Eieren worden groen als je ze te lang of op een te hoge temperatuur kookt. De verkleuring is een gevolg van een chemische reactie tussen de zwavel in het eiwit (dat tijdens het koken ontstaat) en het ijzer in de dooier. Meestal slaat alleen het randje van het eigeel groen of een beetje blauwgroenig uit.

Als de eiren heel lang worden gekookt, kan de hele eierdooier grijzig kleuren. Gelukkig is dit niet schadelijk en kan je het eitje gewoon zonder zorgen eten.

Het ziet er alleen niet heel smakelijk uit, zeker niet als je gasten een eitje wilt voorschotelen. Om dit te voorkomen, kan je het beste een kookwekker gebruiken. Dan weet je zeker dat je de eieren niet te lang kookt. De beste kooktijd van een hardgekookt ei is tussen de 7 en 10 minuten. Door de eieren te laten schrikken, voorkom je dat ze nagaren en zijn ze ook nog eens makkelijker te pellen.

Reacties