Eindelijk het antwoord: moet je blaren nou wel of niet doorprikken?

Niet is vervelender dan een blaar. Ze voelen pijnlijk aan en zijn gewoon heel naar. Prik jij ‘m altijd door omdat je er dan denkt dat je ervan af bent? Wij vroegen ons af of dit eigenlijk wel zo is en zochten dit uit.

Hoe hinderlijk het ook is, gesloten blaren kunnen we volgens het Rode Kruis beter gesloten houden in verband met infectiegevaar. Hun advies: prik ze alleen open als ze echt hinderlijk of pijnlijk zijn.

Belangrijk is dat je hierbij hygiënisch te werk gaat. Hierbij een kort stappenplan:

1. Was eerst de blaar, voet/handen schoon met water en zeep.
2. Prik met een steriel bloedlancet (blarenprikker) of naaldje enkele keren aan de basis van de blaar (dus niet middenin) 3. Druk het vocht uit de blaar.
4. Dek de blaar af met stroken kleefpleister en pas hierbij op voor de plooien, want deze kunnen nieuwe blaren veroorzaken. Dit voorkom je door de stroken vanuit het midden de plakken.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je blaar al open is. Maak dan huid droog en vetvrij en plak er een blarenpleister op. Plak deze vervolgens af met stroken kleefpleister zoals hierboven beschreven. LET OP: Laat grote blaren door een EHBO’er of huisarts behandelen.

Bron: Margriet

Reacties