Wat te doen met gehakt,wortel en prei? Bak een pie!!

Tijdens de WK voetbal periode bedachten we thuis om iedere avond iets te eten uit een land dat die dag voetbalde. En omdat ik pas een recept zag voor een Australische pie waar ik vrijwel alles voor in huis had, besloot ik deze te maken. De Engelsen maken natuurlijk veel pies en dit hebben ze natuurlijk mee genomen naar Australie. Je kunt het deeg zelf maken maar ik had nog een goede rol bladerdeeg liggen dus heb deze gebruikt. Ik zou het niet doen met diepvries bladerdeeg, dus geef het recept voor het deeg er wel bij.

Australische gehakt pie

• Nodig:
• 500 g rundergehakt
• 2 uien
• 1 teen knoflook
• 1 wortel
• 1 prei
• 1/2 bos peterselie
• 2 tomaten
• 2 el sojasaus
• 1 tl maizena
• 1 klont boter
• 75 gram geraspte kaas (van wat je in huis hebt)
• 1 rol bladerdeeg
• 1 losgeklopt ei
(Voor het deeg:
• 500 g bloem
• 1/2 tl zout
• 350 ml water
• 60 g boter
Alle ingredienten voor het deeg samenvoegen en snel kneden tot een samnhamgend deeg. In pastic folie verpakken en 1 uur laten rusten in de koelkast)
Snij de ui en knoflook fijn.Snij de wortel in hele kleine blokjes en de prei in dunne ringetjes. Hak de peterselie en snij de tomaten in stukjes. Doe de boter in een koekepan en laat smelten. Doe de ui en knoflook erbij en laat even bakken. Doe het gehakt erbij en rul deze goed. Doe de rest van de fijngesneden ingerdienten bij het gehakt met de sojasaus en laat een kwartiertje zachtjes koken. Los de maizena op in een beetje water en voeg toe. Roer goed door de saus. Roer de kaas erdoor. Zet het vuur uit en laat afkoelen.
Warm de oven voor op 180C. Rol het bladerddeg uit (of het deeg uit de koelkast met wat bloem) en deel in 2-en. Bekleed een ingevette taartvorm met een deel van het deeg. Haal van het 2e deel een stukje af en steek hier wat figuurtjes uit voor op de vorm. Schep de vulling in de vorm en leg het andere deegdeel als een deksel erop. Strijk wat ei over de randen en duw de randen goed om elkaar. Bestrijk het deeg en leg de figuurtjes erop. Bestrijk deze ook nog met ei. Maak in het midden met een mes een gaatje in het deeg zodat de stoom weg kan.
Bak in ongeveer 20-30 minuten tot het deeg bruin en gaar is.

Reacties