HUH dus daarom zijn vaatdoekjes altijd geel! Dit wist ik echt niet…

Over sommige dingen denken we eigenlijk nooit na, maar als je er dan eenmaal over na gaat denken, wil je ook dolgraag het antwoord weten. Zo ook met deze situatie; want waarom zijn vaatdoekjes eigenlijk altijd geel? We hebben ze allemaal in de keuken liggen en ze zijn handig om te gebruiken als je snel iets wilt afnemen. Maar toch is het opvallend dat deze doekjes altijd dezelfde kleur hebben.

vaat

Je zou misschien denken dat ze geel zijn omdat ze dan lekker opvallen, maar dat is niet helemaal de reden. De kleur heeft namelijk wel degelijk een functie. Wist je dat de kleur geel staat voor ‘allerlei’? Deze ‘kleurafspraak’ is gemaakt tussen schoonmaakbedrijven om kruisbesmetting van bacteriën te voorkomen. Niets is onhygiënischer dan hetzelfde doekje te gebruiken voor het toilet en de aanrecht.

Je hebt naast gele doekjes ook nog blauwe en roze varianten. De blauwe zijn bedoeld om het interieur mee schoon te maken en de roze voor sanitair gebruik zoals het toilet. Dat de gele doekjes zo populair zijn komt waarschijnlijk doordat veel mensen de kleur geel associeren met schoon.

Reacties