Maak dit jaar ‘oviebollen’! Oliebollen uit de oven, een stuk slanker en gezonder

Oud en nieuw en oliebollen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En gelukkig maar, want wij zijn gek op die gefrituurde deegballen. Alleen echt gezond zijn ze niet en door al het vet kun je behoorlijk last van je buik krijgen. Een beter alternatief is de zogenaamde ‘oviebol’: een oliebol uit de oven.

Ook als je geen frituurpan hebt maar wel zelf je oliebollen wil maken is de oviebol de uitkomst!

Dit heb je nodig voor 12 oviebollen:

1 pak Koopmans Oviebollenmix
250 milliliter handwarm water
100 gram krenten en/of rozijnen
bloem voor het bestuiven van muffinvorm
zonnebloemolie of arachideolie
Zo maak je ze:

Wel de rozijnen circa 15 minuten in lauwwarm water en dep ze daarna goed droog.
Doe het handwarme water in een beslagkom, voeg eerst het gist en vervolgens de oviebollenmix toe.
Meng het geheel op de hoogste stand tot een glad beslag. Roer de rozijnen door het beslag.
Laat het beslag in de kom, afgedekt met vershoudfolie, 30 minuten rijzen bij kamertemperatuur (roer het beslag tijdens het rijzen niet meer door).
Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor. Elektrisch: 200 °C, hetelucht: 190 °C, gas: stand 4.
Doe vlak voor het beslag gerezen is een beetje olie in een kommetje.
Vet de muffinvorm licht in met de olie. Bestrooi daarna de muffinvorm licht met bloem. Zorg dat alle holtes goed zijn bestrooid. Tik het overtollige bloem uit de vorm door de vorm even om te draaien.
Verdeel met twee eetlepels of een ijstang het beslag over de 12 holtes. Roer het beslag niet onnodig door.
Giet daarna over iedere holte met beslag één theelepel olie.
Bak de oviebollen iets onder het midden van de oven in 20 minuten gaar en goudbruin.
Stort de oiebollen direct op een rooster en laat ze iets afkoelen.
Serveer de oviebollen met poedersuiker en genieten maar!

Reacties