Raak je van een banaan nou echt verstopt of is dat helemaal niet waar?

Waarschijnlijk he je het al meerdere malen gehoord: van bananen krijg je verstoppingen. Vaak zeggen mensen dat een banaan de darmen verstopt, waardoor je niet goed naar de wc kan gaan. Is dit eigenlijk wel waar? Wij van ViralFood hebben het antwoord.

Gelukkig is het een fabeltje. Bananen veroorzaken geen verstoppingen volgens een woordvoerder van het Voedingscentrum. Bananen zijn naast de nodige vitaminen ook nog eens rijk aan voedingsvezels, en deze zijn juist heel goed voor je darmen.
Die vezels worden niet verteerd in de dunne darmen en komen zo in de dikke darmen terecht. Hierdoor komen stoffen vrij die een goede invloed hebben op de spijsvertering.

Het is dus helemaal niet waar dat je van bananen niet naar de wc kunt. Wat je waarschijnlijk wel soms kan merken, zijn darmongemakken. In onrijpe bananen zit namelijk veel onverteerbaar zetmeel. Dit is nog best goed voor de spijsvertering aangezien het een vezel is, maar het zorgt er wel voor dat je darmbacteriën veel te voortduren hebben.

Daarnaast kunnen er tijdens het fermentatieproces gassen vrijkomen die ervoor zorgen dat je je een beetje opgeblazen en winderig voelt.
Kan dus best ongemakkelijk zijn en daar zit je ook niet op te wachten, maar het zijn dus geen verstoppingen.

Reacties