Wat is double cream precies en waarmee kun je het vervangen?

Wie menig Engelstalig kookblog afscrolt om de leukste en romigste gerechten te vinden, heeft vast weleens meegemaakt dat de roomsoort double cream op de lijst pronkt. Maar wat voor room is het precies en is het in Nederland ook te koop?

Laten we bij het begin beginnen.

Roomsoorten

In Nederland zijn er verschillende roomsoorten, denk aan slagroom, clotted cream en mascarpone, te koop. Slagroom heeft een vetgehalte van minstens 35 procent en maximaal 40 procent. In het Engels wordt de slagroom zoals wij hem kennen whipping cream of heavy cream genoemd. Clotted cream bestaat voor zo’n 55 procent uit vet en mascarpone bestaat uit zo’n 80 procent vet. Slagroom en mascarpone zijn in alle supermarkten te vinden. Clotted cream is ook gewoon in Nederland te koop maar ligt (nog) niet in alle supermarktschappen. Helaas is double cream niet in de Hollandse supermarkten te koop.

Double cream

Wat is double cream precies? Het is een volvette room waarvan het vetpercentage rond de 48 procent ligt. Hoewel double cream niet in de schappen ligt, is er nog geen nood aan de man. Je kunt double cream goed vervangen door een mengsel van slagroom en mascarpone. Je hebt hiervoor twee delen slagroom nodig en één deel mascarpone. Klop de slagroom eerst lobbig en doe daarna de mascarpone erbij en klop het mengsel vervolgens stijf. Tevens zou je de double cream ook kunnen vervangen door crème fraîche.

Reacties