Gerechten met gember; love it or hate it?

author

Emma Hayes

There I was in a hot yoga studio with plenty of bright natural light and bending myself into pretzel like positions for the very first time.

instagram

recent

Eiwitrijk genieten en een gezonde levensstijl

Eiwitten, ook bekend als proteïnen, zijn de bouwstenen van je lichaam. Ze zijn cruciaal voor de opbouw van spieren, organen, huid en haar. Het...

Hoe limoncello elke zomeravond betoverend maakt

Limoncello is als een betoverend elixer dat elke zomeravond een vleugje magie toevoegt. Het is een zoete en verfrissende Italiaanse likeur die je smaakpapillen...

De perfecte buitenkeuken steigerhout

Buitenkeukens zijn tegenwoordig erg in trek en het gebruik van steigerhouten meubels wordt steeds populairder. Steigerhout is niet alleen duurzaam, maar het voegt ook...

De ultieme fitness ervaring in groepsvorm

Bootcamp is een opwindende en dynamische fitness routine die de afgelopen jaren razend populair is geworden. Deze intensieve trainingsvorm combineert kracht, uithoudingsvermogen en teamgeest...

Ontdek de lekkerste restaurants door je eigen motorboot te huren in Friesland

Het noorden van Nederland heeft prachtige provincies en er zijn veel mooie manieren om deze te verkennen. Wat dacht je ervan om je eigen...

Gember, alledaagse superfood

Superfood heb je in alle maten en vormen. Sommige healthy superfoods zijn kort geleden (weer opnieuw) ontdekt, zoals inca bessen of chiazaden. Andere zijn traditioneel en nooit uit ons menu weggeweest, zoals de wortel van de Zingiber officinale. In ordinair Hollands de gemberwortel genoemd.

Deze plant kwam van oorsprong uit India, maar wordt al eeuwenlang wereldwijd door mensenhanden gekweekt.

Uit de Nederlandse keuken is deze healthy superfood al generaties lang niet weg te denken. Sinds een paar staat deze gezonde wortel weer meer in de belangstelling, vanwege de talrijke gezondheidsvoordelen van gember. Maar wat zijn deze gezondheidsvoordelen eigenlijk?

Gezondheidsvoordelen van gember

-Gember helpt bij misselijkheid van verschillende oorzaken, zoals zwangerschapsmisselijkheid, wagenziekte of misselijkheid bij chemotherapie. Het is dan belangrijk een grote hoeveelheid gember te eten.

-Gember kan de spijsvertering verbeteren.

-Ook is de wortel een bewezen ontstekingsremmer

-Gember helpt bij de suikerstofwisseling en dus tegen suikerziekte, maar zou ook kunnen helpen bij het afvallen en om schommelingen in de bloedsuikerspiegel te verminderen.

-Volgens een oude Arabische volkswijsheid verbetert gember het geheugen. Volgens recent wetenschappelijk onderzoek lijkt dit inderdaad te kloppen. Gember verbetert de hersenfunctie, onder andere door het vermeerderen van bepaalde stoffen in de hersenen.

-Volgens de ayurveda heeft gember een “verwarmend” effect en helpt het dus tegen “koude” aandoeningen zoals verkoudheid en oorontstekingen. Misschien vinden mensen die het snel warm hebben gember minder lekker.

-In het oude Arabië ging men ervan uit dat gember de bloedsomloop en het libido zou stimuleren.

Hoe verwerk je gember?

Van oudsher wordt de poedervorm van deze gezonde superfood in Nederland verwerkt in zoete baksels, zoals ontbijtkoek en speculaas. In het Engelstalige gebied zijn gemberkoekjes populairder. Natuurlijk zijn zoete baksels vaak wel weer minder gezond en profiteer je zo weer minder van de gezondheidsvoordelen van gember.)

Gemberthee

De laatste jaren is gember ook populair geworden als thee. Al dan niet vermengd met citroen en honing kun je simpelweg een stukje gemberwortel een paar minuten in heet water laten trekken. Lekker en niet duur. Ook is gember in kant-en klare kruidenthee mengsels te koop.

Gerechten met gember

In veel Indiase gerechten (die bij ons ook populair zijn) is gember niet te missen, zoals in de bekende kip curry. Ook in veel andere kip- en groente gerechten kun je gember verwerken. In de wat zoetere soepen, zoals pompoensoep, wortelsoep of Chinese tomatensoep, is gember onmisbaar.

Op Internet en je kookboek zijn allerlei recepten met gember te vinden. Wees eens creatief en niet bang om te experimenteren in de keuken. Er zijn maar weinig gerechten waarbij gember niet smaakt. Mits je ervan houdt, natuurlijk. Want voor de een smaakt deze wortel goddelijk, maar de ander kan zijn specifieke, pittige smaak minder waarderen.

related posts

author

Emma Hayes

There I was in a hot yoga studio with plenty of bright natural light and bending myself into pretzel like positions for the very first time.

instagram