Quinoa (je spreekt het uit als kien-wa) is de afgelopen jaren in Nederland steeds populairder geworden. Dat komt omdat quinoa goede voedingswaarden heeft en gezonde voedingsstoffen bevat. Hoog tijd dus om meer te weten te komen over deze superfood.
In dit artikel vertellen we je wat quinoa is, waar het oorspronkelijk vandaan komt en welke voedingsstoffen het bevat. Tenslotte delen we ons lievelingsrecept voor een gezonde lunch met quinoa.
Wat is quinoa
Als je vraagt wat is quinoa, dan krijg je vaak als antwoord dat dit een graansoort is. Dit is echter een misverstand. Het is namelijk geen graan, maar het zaad van een eenjarige plant die wel drie meter hoog kan worden. Deze plant groeit tussen de 120 en 160 dagen. In de pluimen van de plant, die een oranje-rode kleur hebben, zitten de zaadjes, de quinoa dus.
Waar komt deze superfood vandaan?
Quinoa wordt al duizenden jaren geteeld in Zuid-Amerika. Het groeit op flinke hoogte in het Andesgebergte. Dit gewas kan goed groeien op iedere bodem en de zaadjes zijn eenvoudig te telen. Sinds een aantal jaren wordt er op kleine schaal ook quinoa geteeld in Nederland.
De voedingswaarde
Quinoa heeft een eiwitgehalte van ongeveer 12 procent, dit is meer dan het eiwitgehalte in granen. Ook bevatten deze korrels veel mineralen, vitaminen en antioxidanten die je weerstand verhogen. Het is glutenvrij en caloriearm.
Een gezonde lunch
Quinoa ia een ideaal product om te gebruiken in de salade. Geniet tijdens je lunch bijvoorbeeld van deze heerlijke en gezonde salade met quinoa. Doordat deze salade veel eiwitten bevat, zul je snel verzadigd raken en blijven.
De ingrediënten
Je hebt voor deze salade voor twee personen de volgende ingrediënten nodig:
175 gram gekookte quinoa, 8 honingtomaatjes, 1 rode ui in blokjes gesneden, 2 lente uitjes in ringetjes gesneden, 1 eetlepel verse peterselie, 1 rode paprika, blokjes fetakaas, olijfolie, peper en zout en eventueel een beetje citroensap.
Meng de ingrediënten voorzichtig in een grote schaal. Breng alles op smaak met zout en peper uit de molen en eventueel met een beetje citroensap. Als dressing voor deze voedzame salade gebruik je een goede olijfolie. Laat de salade een paar minuten intrekken en verdeel deze dan over de borden. Garneer de salade met een takje peterselie.