Veel mensen maken gebruik van een rijstkoker om rijst te koken. Misschien overweeg jij om een rijstkoker te kopen of heb je in het verleden getwijfeld om een rijstkoker te kopen? Wat het ook is, in dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van het gebruik van een rijstkoker.
Wat is een rijstkoker?
Een rijstkoker is een keukenapparaat waarmee je verschillende soorten rijst kunt koken. Over het algemeen zijn er twee soorten rijstkokers. Je hebt analoge rijstkokers (met een kookstand en een warmhoudstand) en je hebt digitale rijstkokers (met veel verschillende functies). Een digitale rijstkoker is meestal wat duurder maar kookt rijst ook veel beter en de kans dat de rijst vast kookt aan de bodem is veel kleiner. Bovendien gaat een digitale rijstkoker vaak langer mee omdat de binnenpan steviger is. Digitale rijstkokers zijn dus meestal de beste rijstkokers!
Wat zijn de voordelen van een rijstkoker?
Het grootste voordeel van een rijstkoker is het gemak. Je stopt de rijst in de binnenpan, wast de rijst een keertje, voegt er water aan toe, plaatst de deksel op de rijstkoker, drukt op de knop en klaar! Nadat de rijst klaar is, schakelt de rijstkoker automatisch over op een warmhoudstand waardoor je ook niet het eten hoeft te timen. Zo kun je gemakkelijk focussen op de andere onderdelen van het gerecht.
Het tweede voordeel is dat een rijstkoker vaak veel meer kan dan alleen rijst koken (ja echt!). Met een analoge rijstkoker moet je wel wat creatief zijn maar een digitale rijstkoker heeft zelfs verschillende functies om andere gerechten te bereiden. Standaard zijn yoghurt, havermoutpap, rijstepap, cake en uiteraard verschillende soorten rijst mogelijk, maar veel digitale rijstkokers kunnen ook slowcooken.
Het laatste (en misschien wel het grootste) voordeel is dat je perfecte rijst kan koken. Het klinkt misschien wat raar maar de Nederlandse manier is eigenlijk niet lekker. Nederlanders koken hun rijst in ruim kokend water en gieten daarna de rijst af (net als aardappelen). Het beste is om de rijst kort te koken en daarna te stomen totdat het water is verdampt. Zo blijven de smaak, structuur en voedingsstoffen het beste bewaard. Een rijstkoker kan dit proces precies nabootsen.
Wat zijn de nadelen van een rijstkoker?
Natuurlijk zijn er ook nadelen. Daar kunnen we niet omheen. Het is goed om ook de nadelen te kennen zodat je zelf een afgewogen keuze kan maken. Een rijstkoker is wéér een apparaat in de keuken. Zorg dus dat je voldoende opbergruimte hebt en dat je het apparaat regelmatig gebruikt. Het is al de moeite waard om een rijstkoker te hebben vanaf ongeveer 3 tot 4 keer per maand.
Een rijstkoker vraagt ook wat onderhoud. Het is niet veel maar je moet er wel rekening mee houden. Zo heeft elke rijstkoker een binnenpan en daar moet je netjes mee omgaan. Beschadigingen of slijtage kunnen er namelijk voor zorgen dat de rijst aan de binnenpan vast kookt. Met goed onderhoud kun je dit makkelijk voorkomen maar het is iets om in de gaten te houden.
Het laatste nadeel is dat het soms niet goed lukt om heerlijke rijst te bereiden. Dat komt omdat de hoeveelheid water in de rijstkoker soms erg precies is. Een digitale rijstkoker kan hier beter mee omgaan maar een analoge rijstkoker iets minder. Hierdoor kan de rijst soms wat droog of juist te nat zijn. Geen zorgen, blijven oefenen en dan komt het goed!
Dit zijn de belangrijkste voor- en nadelen van een rijstkoker. Het is een fijn keukenapparaat dat voor veel mensen veel gemak kan bieden in de keuken.